Acasa       Biografie       Discografie 
     Biografie     

Recunoscut in intreaga lume pentru stilul unic - entuziast, pasional si dinamic, Jessy Dixon este unul dintre numele legendare ale muzicii gospel, contributia lui fiind remarcabila atat ca interpret, pianist cat si compozitor. A concertat in Europa mai mult decat oricare alt artist american, reusind sa dea la o parte barierele care separa muzica neagra de muzica albilor. Este compozitorul unora dintre piesele de rezistenta ale stilului gospel: "You Bring The Sun Out", "I Am Redeemed”, "The Day You Set Me Free" sau “It's Alright Now".

 • Inceputuri

  Nascut in San Antonio, Texas, Jessy Dixon a compus prima piesa la doar 5 ani! Total neobisnuit pentru un copil de culoare, si-a inceput inceput studiile cu muzica clasica, acest lucru punandu-si definitiv amprenta asupra stilului sau interpretativ care reuneste influente country, soul si blues. A fost remarcat foarte devreme de Mahalia Jackson care avea sa-l invite ca pianist in concertele ei.

 • Paul Simon & The Jessy Dixon Singers

  Primele aparitii remarcabile ca interpret au fost in New York la Appollo Theater, Carnegie Hall si Radio City Music Hall. Invitatia de a canta in cadrul Newport Jazz Fesival avea insa sa ii schimbe cariera defintiv. Jessy si grupul sau vocal The Jessy Dixon Singers au cantat cu atata fervoare, incat audienta i-a bisat de 4 ori! In urma acestei aparitii avea sa fie sunat de Paul Simon, care entuziasmat de interpretare il va invita in turneu.

  Colaborarea stransa dintre Jessy Dixon si Paul Simon va dura mai bine de opt ani, concretizandu-se in doua albume Gold "Live Rhymin" si "Still Crazy After all These Years", concerte in toata lumea si aparitii TV (Saturday Night Live,The Oprah Winfrey Show sau HBO specials). "Live Rhymin" este urmarea a doua concerte istorice tinute la Royal Albert Hall care au insemnat mai multe premiere notabile pentru Paul Simon, dintre care cea mai importanta este legata de mutarea dinspre stilul folk care l-a consacrat si fascinatia evidenta pentru armoniile gospel care aveau sa se regaseasca in aranjamentele multora dintre piesele lui.

  Paul Simon a fost extrem de incantat de indelunga colaborare cu artistul gospel. Iata o declaratie a acestuia: "Jessy are un dar muzical unic si plin de exuberanta. Chiar daca dintotdeauna mi-a placut muzica gospel, anii in care am fost alaturi de Jessy au facut ca aprecierea mea pentru acest stil de muzica sa creasca tot mai mult!" Nu-i de mirare ca in mai 2007 a fost invitat de Paul Simon, alaturi de Stevie Wonder, Alison Krauss si Marc Anthony la decernarea Premiului Gershwin acordat de Congresul American pentru cele mai semnificative contributii la muzica populara americana. Duetul lui Jessy cu Yolanda Adams a fost cel mai apreciat moment al serii.

 • Cariera solistica

  Legendarul Andrae Crouch a fost cel care avea sa-i propuna prima inregistrare solo, "It's All Right Now" fiind albumul de debut solistic al artistului. Succesul inregistrat a facut ca sa urmeze "You Bring The Sun Out," si "Satisfied Live". Astazi numarul albumelor inregistrate depaseste 20, aducandu-i artistului 7 nominalizari Grammy si 5 discuri de aur. Fiecare din aceste inregistrari a fost unanim si pretutindeni aclamata.

  Una dintre cele mai rasunatoare compozitii gospel din toate timpurile este "I Am Redeemed", scrisa in 1993. De la "Precious Lord, Take My Hand" a lui Thomas Dorsey, nici o alta piesa gospel n-a mai avut un asemenea impact la audienta, indiferent unde a fost cantata. Atat de indragita a fost aceasta piesa, incat a ramas in topurile gospel vreme de 5 ani – o performanta greu de egalat.

  Recent, compozitia lui Jessy Dixon "I Love To Praise His Name" a fost nominalizata la premiile Dove pentru cel mai inregistrat cantec gospel al anului 2008-2009.

 • Colaborari

  Cele 5 decenii de cariera au insemnat si colaborari de succes cu nume mari ale muzicii, printre cele mai sonore numarandu-se: Mahalia Jackson, Paul Simon, Diana Ross, Albertina Walker, James Cleveland sau Bill Gaither.

  Compozitiile lui Jessy au fost inregistrate sau interpretate de-a lungul timpului de muzicieni consacrati precum Cher, Natalie Cole, Diana Ross, Queen Latifah, Bill Gaither, Walter Hawkins, Randy Crawford, James Cleveland, Kirk Franklin, Donnie McClurkin si multi altii.

© 2009 Jessy Dixon | Acasa | Contact

Designed by: DreamPixel.ro